Bestel nu, betaal later
Gratis verzending
30 dagen retourtermijn
Menu

Met je kindje veilig genieten van de zon, hoe doe je dat?

Met je kindje veilig genieten van de zon, hoe doe je dat?

Het is lente! Wat heerlijk. Want zeg nou zelf, jij wordt toch ook vrolijk van het bijbehorende zonnetje. Je maakt vitamine D aan en ziet alles door je meest zonnige bril. Misschien geniet je op dit moment zelfs al van een tropisch oord of ben je thuis met je kindje aan het luieren in de voorjaarszonnestralen. In elk geval wil je je kindje goed beschermen tegen de zon. Samen veilig genieten van de zon, hoe doe je dat?

Welke zonnebrand en beschermingsfactor kies ik voor mijn kindje?

Houd baby’s jonger dan één jaar helemaal uit de zon. Zodra de zon het krachtigst is, is het beter om ook peuters en kleuter helemaal uit direct zonlicht te houden. Zoek dus tussen 12:00 en 15:00 uur de schaduw op en geniet van een verkoelend ijsje.

Tijdens de zonnige lente- en zomerperiode is het belangrijk om je kindje goed in te smeren met zonnebrandcrème. Een kinderhuid, ongeacht welk huidtype, is namelijk extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. De huid moet nog groeien en heeft dan weinig tijd om de door zonlicht beschadigde huidcellen te herstellen. Kies een zonnebrand met de juiste beschermingsfactor (SPF). Deze factor geeft aan hoeveel uvb-straling de zonnebrand absorbeert of reflecteert. Hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming is. De kinderhuid is kwetsbaar en verbrandt snel. Gebruik daarom in de lente- en zomermaanden bij kinderen een zonnebrand met beschermingsfactor 30 of 50.

In de meeste gevallen kun je je kindje insmeren met een normale (volwassenen) zonnebrand. Een specifieke kinderzonnebrand gebruiken is niet nodig. Wel zijn deze kindercrèmes vaak vrij van stoffen zoals alcohol en parfum die een jonge huid kunnen irriteren.

Is je kindje toch verbrand? Ga dan direct uit de zon en koel de huid eventueel met een koude doek. Met verkoelende aftersun crème hydrateer en kalmeer je de huid. Bovendien helpt het de huid herstellen. Neem bij twijfel en ernstige verbranding altijd contact op met de huisarts.

Met je kindje veilig genieten van de zon, hoe doe je dat?  Met je kindje veilig genieten van de zon, hoe doe je dat?

Wanneer smeer ik mijn kindje in?

Smeer je kindje in op zonnige en bewolkte dagen en doe dit ongeveer 30 minuten voordat je vertrekt. Zo heeft de zonnebrand voldoende tijd om in te trekken. Kies in de zomermaanden, wanneer de zon het krachtigst is (vanaf zonkracht 3), een zonnebrand met factor 30 of 50. In de overige seizoenen kies je een crème met factor 20 of lager.

Kortom, smeer je kindje altijd goed in als je veel buiten bent. Op zonnige én bewolkte dagen. Ook in de schaduw neemt je kindje namelijk indirect uv-straling op. Dit komt omdat de grond de straling weerkaatst. Daarnaast kan een parasol alsnog uv-straling doorlaten. Als je een dag op het water bent, verbrandt de kinderhuid nog sneller. Water reflecteert en weerkaatst namelijk uv-straling.

Hoe vaak smeer ik mijn kindje in?

Iedere 2 uur smeer je je kindje, van top tot teen, dik in. Houd hierbij minimaal 7 theelepels zonnebrandcrème aan. Vergeet niet om extra kwetsbare plekken zoals de hoofdhuid, haarlijn en hals in te smeren. Zodra je kindje uit het water komt, is het belangrijk de kinderhuid opnieuw van een dikke laag zonnebrandcrème te voorzien. Zodra zonnebrand in contact komt met water, wordt de bescherming minder. Dit geldt ook voor waterresistente varianten. Na het spetteren en plonsen begint de smeersessie weer opnieuw!

Stijlvol en beschermd, extra accessoires om de babyhuid te beschermen

Naast zonnebrand, zijn er nog genoeg extra accessoires om je kleine kanjer te beschermen:

  • Petjes en hoedjes beschermen de hoofdhuid. Er is genoeg keus in leuke petjes en hoedjes. Er zijn varianten met klep, met koordjes om het hoedje vast te maken en varianten die de oren en nek bedekken.
  • Bekijk de stralende wereld door een roze (zonne)bril. Ook hierin heb je genoeg keus in hippe modellen en gave kleuren. Kies een zonnebril die 100% uv-bescherming biedt en een montuur dat goed past. Oftewel glazen die groot genoeg zijn om de ogen te bedekken en geen licht doorlaten aan de voor-, zij- of onderkant.
  • Uv-werende kleding biedt optimale bescherming van minimaal factor 50. Dit type kleding is gemaakt van synthetische stoffen en beschermt zelfs als de kleding nat wordt. Kies voor zwempakjes met korte mouwen en broekspijpen of zwemshirts. Deze kleding beschermt je kind extra als het lekker aan het zwemmen is. De kleding is vaak gemaakt van ademend materiaal wat snel droogt. Zo blijft het comfortabel om te dragen.
  • Zijn jullie samen lekker aan het wandelen, vergeet dan niet de parasol of zonnekap uit te klappen. Deze beschermen kinderen tegen de zon in de kinderwagen. Het zorgt voor schaduw en houdt de schadelijke straling tegen. Of kies voor een beschermdoek die je eenvoudig aan de autostoel bevestigt.
  • In de auto gebruik je zonneschermen om kinderen tegen de felle zon te beschermen. Je bevestigt deze eenvoudig aan de binnenkant van het zijraam. Ze bieden verkoeling en beschermen tegen uv-straling.

Met je kindje veilig genieten van de zon, hoe doe je dat? Met je kindje veilig genieten van de zon, hoe doe je dat?