Bestel nu, betaal later
Gratis verzending
30 dagen retourtermijn
Menu

Speel & leer tegelijk met educatief speelgoed

Het heerlijke avondje is (bijna) weer gekomen. Tijd om cadeautjes in te slaan voor pakjesavond! Daar mag speelgoed niet bij ontbreken. Leuk spelen combineer je eenvoudig met leerzame elementen dankzij educatief speelgoed. Dit speelgoed stimuleert de ontwikkeling van je kindje op een speelse manier. Je kindje ontwikkelt zich hierdoor op het gebied van creatief denken en motorische & sociaal-emotionele vaardigheden. Zoek speelgoed uit dat aansluit op de leeftijdsfase. Zo blijft je kindje met spelen lekker zoet en is het ondertussen aan het leren – een ideale combinatie.

Babyspeelgoed (0-1): prikkel de zintuigen

In hun eerste drie maanden maken baby’s nog weinig doelgerichte bewegingen. Ze tillen hun hoofd even op en houden speelgoed vast vanwege het grijpreflex. Kinderen leren in deze periode steeds beter te kijken en beweging te volgen met het hoofdje. Zodra ze tussen de 6-12 maanden oud zijn, ontwikkelen de motorische vaardigheden zich snel. Kinderen starten met reiken en rollen zichzelf al om. Ook oefenen ze om evenwicht te houden in een zittende positie en wordt het kruipen ontdekt. Met educatief babyspeelgoed stimuleer je de ontwikkeling van diverse vaardigheden van je baby.

  1. Muziekmobielen helpen – naast het kalmerende effect – bij de ontwikkeling van het reactievermogen. De figuurtjes die aan de muziekmobiel hangen, zorgen ervoor dat kinderen deze volgen met het hoofdje. De muziek stimuleert de spraak- en taalontwikkeling. Jouw kleine muzikant in de dop leert hierdoor woorden en ritme herkennen.
  2. Met (activiteiten)knuffels ontwikkelen kinderen hun emotionele vaardigheden. De knuffels geven steun en zekerheid. Je kleintje neemt de knuffel overal mee naartoe, deze laat hem niet in de steek. Activiteitenknuffels dragen bij aan het stimuleren van de zintuigen en het ontdekken van verschillende kleuren, vormen en texturen.
  3. Tijd voor actie met babygyms! Omdat je kindje probeert om de gymfiguurtjes te grijpen wordt de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie gestimuleerd. Het grijpen resulteert in een beter reactievermogen en het spelen in het algemeen stimuleert het liften van het hoofdje. Deze lichamelijke handeling traint de spieren die nodig zijn voor het starten met lopen.
  4. Rammelaars stimuleren de grijpactie van je kindje. Vaak bevatten rammelaars vrolijke kleuren die de aandacht trekken en het zicht bevorderen. Het zien van kleuren draagt bij aan de kleurherkenning. Met rammelaars leert je kindje bovendien geluid te herkennen. Ook al word je als ouder af en toe knettergek van al het speelgoed dat geluid maakt, het helpt de ontwikkeling van je kleintje zeker vooruit. Even doorbijten dus.
  5. Voelboekjes zijn geschikt voor boekenwurmen in spé. Deze boekjes stimuleren de zintuigen en waarneming. Kinderen leren door middel van voelboekjes verbanden te leggen tussen woorden en het materiaal dat ze voelen.

Dreumesspeelgoed (1-2): het fundament is gelegd, tijd om verder te bouwen

In de dreumesfase leren kindjes veel en ontwikkelt de persoonlijkheid zich steeds sterker. Kinderen staan stabieler en starten met lopen. Oftewel, de liggende babyfase is voorbij en het is nu rennen geblazen om ze bij te houden. De motoriek en oog-hand coördinatie zijn in deze fase fijner. Op het gebied van taalontwikkeling gebeurt er ook veel. Kinderen maken eigen woorden en herkennen klanken. Stimuleer de ontwikkeling in deze fase met educatief dreumesspeelgoed.

  1. It’s a match! Een vormenstoof draagt bij aan de fijne motoriek. Hiermee stemt je dreumes af wat het ziet en wat het met de handen doet. Ook door te voelen en goed te kijken ontwikkelt je kindje zich verder. Dreumesen werken zo aan hun intellectuele ontwikkeling door het herkennen van vormen en kleuren.
  2. Bouwen maar! Met stapeltorens werkt je kleintje aan concentratie en coördinatie. Het leert blokken of ringen op de juiste manier te plaatsen, verplaatsen en om balans te houden. Dit vergt opperste concentratie en geduld. Is de toren af? Dan is er niets leukers dan deze om te gooien. Op deze wijze wordt educatief speelgoed gecombineerd met een speels element.
  3. Loopwagens helpen met de balans. Door zelfstandig op een loopauto te rijden maakt je dreumes bewegingen die de ontwikkeling bevorderen. Het sturen van de loopauto draagt bij aan een goede ontwikkeling van de oog-handcoördinatie. Daarnaast ondersteunt een loopwagen bij het leren lopen. Kies uit verschillende bolides om het wagenpark uit te breiden – er is voor elk wat wils!

Peuterspeelgoed (2-4): de puzzelstukjes vallen op zijn plaats

De peuterfase; de tijd van de peuterspeelzaal en groep 1 van de basisschool. Zou jij ook willen dat de tijd soms heel even stil stond? Kinderen hebben in deze fase steeds meer controle over het lichaam en handelingen. Je peuter ontdekt al rennend en springend de wereld. In deze fase worden de aangeleerde vaardigheden verder verfijnd met educatief peuterspeelgoed:

  1. Door te spelen met een telraam leert je peuter rekenen en een relatie met cijfers aan te gaan. Daarnaast stimuleren schuifbewegingen de fijne motoriek. Spelen en leren tegelijk, oftewel 1+1=2.
  2. Geheugenspellen dragen bij aan de ontwikkeling van het concentratievermogen en trainen het geheugen. Je kindje moet namelijk zien dat twee kaartjes hetzelfde zijn en ook onthouden waar deze liggen. Benoem wat er op een kaartje staat om de spraak te stimuleren. Zo wordt er een link gelegd tussen afbeeldingen en betreffende woorden.
  3. Puzzels helpen bij de fijne motoriek. Je kleintje moet een puzzelstukje vasthouden en kijken of deze past. Geduld is een schone zaak. Past het stukje niet, dan is het zaak om op zoek te gaan naar de oplossing. Zo stimuleer je probleemoplossend denken.
  4. Je kindje speelt steeds zelfstandiger, dus tijd om naar buiten te gaan! Vind je leerzame buitenspeelgoed in de vorm van twee- en driewielers. Je kindje leert balans te houden en zich af te zetten om vooruit te komen. Daarnaast lukt sturen niet zonder goede oog-handcoördinatie. Met twee- en driewielers wordt de basis voor het fietsen gelegd. En als je dat eenmaal geleerd hebt, dan verleer je het nooit meer.