Bestel nu, betaal later
Gratis verzending
30 dagen retourtermijn
Menu

TOG-waarde: wat is het en waarom is het belangrijk?

TOG-waarde blog header (989x620)

Als (nieuwe) ouder wil je dat je kleintje veilig en comfortabel slaapt. Items voor een goede nachtrust zijn onder andere een comfortabel dekbed, een fijne slaapzak en een zacht deken. Vaak wordt bij deze artikelen gesproken over een TOG-waarde. Maar wat betekent dit eigenlijk en waarom is deze waarde belangrijk? In dit artikel lees je meer over de TOG-waarde, zodat je met vertrouwen de juiste keuzes maakt voor de slaapomgeving van je baby.

Wat is TOG-waarde?

TOG staat voor ‘Thermal Overall Grade’. Dit is een maatstaf die wordt gebruikt om de warmte-isolatie van textielproducten te meten. In de context van babyartikelen verwijst de TOG-waarde naar hoe goed een bepaald kledingstuk of beddengoed in staat is om de lichaamswarmte vast te houden en tegelijkertijd overtollige warmte af te voeren. Hoe hoger de waarde, hoe beter de lichaamswarmte wordt vastgehouden door de stoffen. Hoe lager de waarde, hoe sneller de warmte ontsnapt. Het is een cruciale factor bij het creëren van een veilige en comfortabele slaapomgeving voor je kleintje. Verschillende babyartikelen hebben deze waarde, waaronder dekbedden, slaapzakken, dekens en kleding. De TOG-waarde van deze producten helpt je te bepalen of ze geschikt zijn voor gebruik in bepaalde seizoenen en omgevingen.

Hoe weet ik welke TOG-waarde ik moet aanhouden?

Het is essentieel om de kamertemperatuur in de slaapkamer van je baby te meten voordat je een keuze maakt. Zodra je weet wat de binnentemperatuur is van de omgeving, tel je de TOG-waarden van de kleding en het beddengoed bij elkaar op voor de juiste TOG-waarde. De juiste waarde hangt sterk af van het seizoen en de kamertemperatuur. Hieronder vind je een algemene richtlijn aan de hand van de binnentemperatuur:

Binnentemperatuur Aanbevolen TOG-waarde Wat heb je nodig?
Kouder dan 18°C 2.5-3.5 Luier, romper, slaapzak en deken
18-22°C 2.0 Luier, romper en slaapzak of deken
23-24°C 1.0 Luier met romper of laken
Warmer dan 25°C 0.5-1.0 Alleen luier

 

TOG is slechts een hulpmiddel, controleer altijd als ouder of je kindje het aangenaam heeft. Voel aan de hals of de voetjes. Voelt je kindje klam aan? Dan is het te warm en doe je een laagje uit. Voelt je kindje lauw aan, dan is de temperatuur goed en veilig om te slapen.

Extra slaaptips voor baby’s

Naast de TOG-waarde, vind je hieronder nog een aantal extra slaaptips om rekening mee te houden bij het instoppen van je kleintje:

  • Het gebruik van meerdere lagen dunne kleding is vaak effectiever dan één dikke laag. Dit stelt je in staat om gemakkelijk een laagje uit te doen of juist aan te trekken bij je kindje als er veranderingen zijn in de temperatuur.
  • Controleer regelmatig of je kindje het niet te warm of koud heeft. Voel aan het nekje of de voetjes van je baby om dit te controleren. Klam is laagje uit doen en lauw betekent dat de temperatuur veilig is om te slapen.
  • Kies voor ademende materialen. Natuurlijke stoffen zoals katoen en bamboe helpen bij het reguleren van temperatuur en vochtigheid.
  • Vouw geen dekens of lakens dubbel. Als je een deken of laken dubbelvouwt, verdubbelt de TOG-waarde automatisch. Hierdoor wordt het gauw te warm voor je kindje.
  • Maak het babyledikant kort op en stop het bedtextiel goed in. Zo voorkom je dat je kindje met zijn gezichtje onder het beddengoed komt.
  • Gebruik een dekbed pas als je kindje 2 jaar of ouder is. Een dekbed is vaak te warm en je kindje kan erin verwikkeld raken.

Sfeerafbeelding Blog (450x450)-2