Bestel nu, betaal later
Gratis verzending
30 dagen retourtermijn
Menu

Tips om je kindje te leren eten met bestek

Blog Zelfstandig eten header (989x620)

Eerst slurpen kinderen nog zoet, vervolgens gaan ze over op knabbelen en voor je het weet overwint de nieuwsgierigheid en grijpen ze naar een lepel en vork. Zelfstandig leren eten is niet alleen een belangrijke ontwikkelingsfase maar ook een avontuur vol ontdekkingen en plezier. Voortaan hoef jij niet meer het vliegtuigje te spelen maar zijn ze zelf de piloot! Maar wanneer begin je je kindje aan te moedigen zelfstandig te eten? En wat zijn waardevolle tips & tricks (en schoonmaaktrucjes) in dit knoeierige proces? We leggen het je graag uit in deze blog. Voor je het weet zwaait je kindje trots met zijn eigen lepel of vork. Aan tafel!

Wanneer moet ik beginnen met mijn kindje te leren eten met bestek?

Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo maar over het algemeen kun je verwachten dat je kindje rond 12 tot 18 maanden in staat is om met een lepel te eten en rond 2 jaar met een vork. Het proces om zelfstandig te leren eten begint meestal rond de leeftijd van 6 maanden, wanneer je baby interesse begint te tonen in vast voedsel. Dit is het perfecte moment om te beginnen met de training. Let goed op het tempo, de nieuwsgierigheid en de motorische vaardigheden van je kindje. Als je kindje nog niet goed zelfstandig een lepel vasthoudt, begin dan op een later moment. Blijf geduldig. Het heeft geen haast.

Geef het juiste voorbeeld en moedig je kindje aan

Begin met het tonen van de juiste grip en begeleid je kindje in het vasthouden van het bestek. Laat je kindje wennen aan de sensatie van het vasthouden en gebruik maken van de lepel of vork. Geduld is de sleutel; het kan even duren voordat ze de fijne motoriek onder de knie hebben.

Moedig onafhankelijkheid aan door je kindje kleine hoeveelheden voedsel aan te bieden. Vermijd te veel hulp, zodat je kindje de vaardigheid van zelfstandig eten kan ontwikkelen. Geef complimentjes en vier kleine successen om het zelfvertrouwen te stimuleren. Het leerproces kan op een natuurlijke en speelse manier plaatsvinden tijdens reguliere maaltijden. Creëer een positieve en ontspannen sfeer en geef je kindje de ruimte om te ontdekken. Maak van elke maaltijd een leuke ervaring door bijvoorbeeld vrolijke bordjes en servies te gebruiken. Met eigen servies en bestek maakt je kindje echt onderdeel uit van het samen eten.

Welk bestek is het meest geschikt voor mijn baby?

Kies voor babyvriendelijk bestek dat is ontworpen met het oog op kleine handjes en mondjes. Zachte siliconen lepels zijn ideaal voor de eerste stappen. Kinderbestek met afgeronde randen waarborgt de veiligheid. Kinderbestek is ook goed vast te houden door kleine handjes en biedt vaak een goede grip. Oefenen maar!

Welke voedingsmiddelen zijn geschikt om mee te oefenen?

Start met zachte, gemakkelijk te hanteren voedingsmiddelen, zoals gestoomde groenten, gepureerd fruit, en zachte granen. Dit voedsel is gemakkelijk via een lepel naar de mond te brengen. Morsen en knoeien horen bij het leerproces. Leg een placemat onder het bordje en gebruik een slabbetje. Houdt een doekje bij de hand om de toet schoon te maken. Ook handig om de etensresten van de tafel én grond schoon te maken.