Bestel nu, betaal later
Gratis verzending
30 dagen retourtermijn
Menu

Open ended play op stoom, maar wat is het?

Open ended play header

Stapeltorens, kleurrijke creaties tot leven brengen, je fantasie de vrije loop laten met speelgoedpoppen… Yes het is weer tijd om te spelen! Spelen is niet alleen leuk, het vormt ook de basis voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten spelvormen en speelgoed. Een manier van spelen waar je steeds vaker iets over hoort is open ended play. Maar wat is het en wat zijn de voordelen daarvan?

Wat is open ended play?

Open ended play is een vorm van spelen waarbij kinderen worden aangemoedigd om hun verbeelding en creativiteit te gebruiken zonder strikte regels of voorgeschreven doelen. In tegenstelling tot gestuurd spel, waarbij kinderen specifieke taken moeten voltooien of regels moeten volgen, staat deze vorm van spelen voor vrijheid en exploratie. Denk bijvoorbeeld aan een puzzel. Dit speelgoed heeft als doel de puzzelstukjes op de juiste plaats te leggen. Open ended speelgoed geeft kinderen juist de ruimte om zelf te bepalen hoe ze met het speelgoed spelen. Er zijn geen spelregels, je bepaalt zelf hoe je het speelgoed gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de stapelstenen van Stapelstein. Kleurrijke stenen die je gebruikt om een toren te bouwen, een hindernisbaan, een stoeltje om lekker in te zitten of om je dagelijkse balanceeroefeningen uit te voeren. Alles kan en niets is te gek!

Voordelen van open ended play

Open ended play biedt talloze voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Het is niet alleen leuk speelgoed maar ook hartstikke leerzaam.

  • Creatieve en cognitieve ontwikkeling: het stimuleert de verbeelding van kinderen, waardoor kinderen creatiever denken en problemen oplossen. Het helpt ook bij de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden, zoals ruimtelijk inzicht en logisch denken.
  • Emotionele groei: kinderen leren hun emoties te uiten en begrijpen. Ze kunnen rollenspellen spelen en zo emotionele situaties nabootsen, wat helpt bij emotionele groei en begrip.
  • Sociale interactie: door samen met anderen open ended te spelen, leren kinderen samenwerken, communiceren en empathie ontwikkelen.
  • Zelfstandigheid: de speelvorm moedigt zelfstandigheid aan, omdat kinderen zelf beslissingen moeten nemen en hun eigen spel creëren.
  • Langdurig plezier: het is boeiend en leuk! Kinderen kunnen er uren mee bezig zijn zonder zich te vervelen.

Open ended speelgoed verveelt nooit. De speelmogelijkheden zijn eindeloos en je verzint iedere keer weer een nieuwe manier om met het speelgoed te spelen.

Open ended speelgoed

Kinderen kunnen al op zeer jonge leeftijd beginnen met open ended play. Zodra ze in staat zijn om met objecten te experimenteren en hun verbeelding te gebruiken is deze vorm van spelen geschikt. Peuters en kleuters zijn vaak enthousiaste deelnemers aan dit soort spel. De basis van deze spelvorm is vaak open ended speelgoed. Dit zijn speelgoedstukken die geen vastgelegd doel hebben en die kinderen uitnodigen om hun verbeelding te gebruiken. Voorbeelden van dit type speelgoed zijn bouwblokken, klei, kostuums voor verkleden, houten treinen, en constructiespeelgoed. Het mooie van deze speelgoedstukken is dat ze jarenlang meegaan en kinderen uitdagen om steeds nieuwe manieren te bedenken om ermee te spelen. Neem eens een kijkje in ons assortiment van open ended speelgoed. Het is een prachtige manier om de creativiteit en ontwikkeling van je kind te stimuleren. Het biedt talloze voordelen en is gemakkelijk te integreren in de dagelijkse routine. Laat je kleintje zich uitleven in een wereld van verbeelding en ontdekking door dit type speelgoed te omarmen.