Bestel nu, betaal later
Gratis verzending
30 dagen retourtermijn
Menu

Hoe bereid ik mijn kindje voor op de peuterspeelzaal?

Blog banner (989x620)

De eerste dag naar de peuterspeelzaal gaan kan zowel leuk als een beetje spannend zijn, zowel voor ouders als voor kinderen. Met de nodige voorbereiding, positieve instelling en de juiste benodigdheden laat je deze overgang soepel verlopen. In dit artikel delen we waardevolle tips om je kindje voor te bereiden op de peuterspeelzaal. Lees verder en bereid je kindje voor op een geweldige ervaring!

Tips om je kindje voor te bereiden 

De eerste dag  naar de peuterspeelzaal gaan kan een grote stap zijn voor je kindje. Een nieuwe omgeving met nieuwe mensen en vooral veel indrukken. Bereid je kindje voordat de eerste dag aanbreekt voor met de volgende tips:

  • Praat erover en begin daar enkele weken voor de eerste dag mee. Gebruik positieve bewoordingen en vertel je kindje over alle leuke dingen die hij of zij daar zal doen, zoals samen spelen, knutselen en nieuwe vriendjes maken.
  • Creëer een speelomgeving thuis die lijkt op de peuterspeelzaal. Laat je kindje met speelgoed spelen dat daar ook aanwezig. Maak speelhoekjes die de ontwikkeling van rollenspellen stimuleren, zoals een keukentje, speelgoed om boodschappen te doen en poppen. Dit helpt om een gevoel van vertrouwdheid te creëren.
  • Als het mogelijk is, breng je kindje dan vooraf een paar keer naar de peuteropvang toe om te wennen aan de nieuwe omgeving. Maak samen kennis met de juffen en meesters. Blijf erbij of laat je kindje dan een uurtje spelen terwijl je even boodschappen doet, om de angst voor het onbekende te verminderen.
  • Creëer een vaste routine. Begin daar enkele dagen voor de eerste dag al mee. Praat over de nieuwe situatie bij het tanden poetsen en pak samen de tas in. Dit helpt om te wennen aan het idee en geeft een gevoel van veiligheid.
  • Er zijn veel leuke kinderboekjes beschikbaar die het concept van de peuterspeelzaal op een speelse en begrijpelijke manier uitleggen. Lees voor uit deze boekjes voordat de eerste dag aanbreekt. Je vindt deze boeken in de bibliotheek of de boekhandel.

Stel je kindje op zijn gemak

Zenuwen horen erbij! Blijf positief en kalm. Laat je kindje zien dat je vertrouwen hebt in de peuterspeelzaal en dat alles goed komt. Kinderen zijn gevoelig voor de emoties van ouders. Geef je kindje een stevige knuffel en een kus voordat je vertrekt. Laat merken dat je terugkomt en maak het afscheid kort maar liefdevol. Vergeet ook niet een knuffel of een ander vertrouwd item mee te nemen. Dit geeft een gevoel van comfort en veiligheid.

Wat moet mijn kind meenemen?

Om ervoor te zorgen dat je kindje goed voorbereid is op de eerste dag, zijn er een paar benodigdheden die handig zijn om mee te nemen.

  • Een stevige rugtas waarin genoeg ruimte is voor een lunchtrommel, drinkbeker en je kindje zijn favoriete knuffel. Laat je kindje een rugtas uitkiezen en schrijf de naam erin. Zo weet iedereen van wie die gave tas is.
  • Zorg voor een lunchtrommel en een drinkbeker die gemakkelijk te openen zijn. Kies voor leuke ontwerpen en kleuren die je kindje aanspreken.
  • Het is altijd handig om een setje reservekleding mee te geven voor het geval je kindje vies wordt tijdens het spelen of knutselen.
  • Geef een vertrouwd item mee zoals een knuffel, speen of tutteldoekje. Mocht je kindje onrustig zijn dan biedt een vertrouwd item troost.
  • Is je kindje nog niet zindelijk, zorg dan dat je luiers, babydoekjes en eventueel bepaalde crèmes om je kindje te verzorgen meeneemt.

Het is ook altijd een goed idee om te informeren bij de peuterspeelzaal wat je precies moet meenemen en wat daar al aanwezig is. Soms moet je zelf eten en drinken meegeven en als je kindje  nog niet zindelijk is, wordt verwacht dat luiers en billendoekjes in de tas van de peuter zitten. Een ruim aanbod aan speelgoed is vaak al aanwezig. Dit varieert echter per locatie en het beleid. Informeer daar van tevoren goed naar en kom niet voor verrassingen te staan!