Bestel nu, betaal later
Gratis verzending
30 dagen retourtermijn
Menu

Gezelschap & spel: leuk speelgoed om samen mee te spelen

Blog Samen Spelen header

Zijn alle kindjes zoet geweest dit jaar? We hopen het van harte, want de beste Sint is weer in het land! We gaan een periode in van talloze liedjes zingen, ontelbare knutselwerken creëren en een overvloed aan schoentjes zetten. Het saamhorigheidsgevoel groeit en laat dit nu nét zijn wat Sinterklaas graag ziet. Hij wordt er ontzettend blij van wanneer alle kindjes lief spelen en zij plezier met elkaar beleven. De Goedheiligman gaat er vanuit géén zeurpietjes op zijn verjaardag te zien en beloont alle kinderen graag met mooie cadeaus. Een kleine hint van de Sint; ‘zorg dat het speelgoed de kinderen verbindt!’ De hulppietjes van Baby Plus hebben direct de handen uit de pofmouwen gestoken om jullie hierbij te helpen.

Samen spelen wordt steeds leuker

Heerlijk hoe kinderen helemaal opgaan in hun eigen wereld. Wat begint met solospel, breidt langzaam uit naar samenspel. Samen spelen heeft op iedere leeftijd een andere betekenis en begint vanaf 3 jaar duidelijk de goede kant op te gaan. Begeleid je kind van jongs af aan in het samenspel. Praat als het niet goed gaat, geef complimenten als het wél goed gaat en heb geduld! (‘De laatste is vooral erg belangrijk’). Oefening baart kunst, dus geef zelf het goede voorbeeld wanneer je met jouw kindje speelt en organiseer speelafspraakjes. Ieder levensjaar vraagt om andere prikkelingen. Daarbij hoort gericht speelgoed om sociale vaardigheden te stimuleren.

2 jaar: naast elkaar spelen

Naast elkaar spelen is voor 2-jarigen ‘samen’. Ze kijken naar elkaar en nemen ‘iets’ over, maar gaan hierbij nog volledig op in hun eigen spel. Ze zijn bezig met hun eigen ontdekkingsreis en wat andere kindjes doen dat lijkt nog niet belangrijk. Het is nog moeilijk te begrijpen dat anderen ook gevoelens hebben, dus kinderen kijken naar wat zij zelf willen. Misschien wordt er (‘per ongeluk’) een speelgoedje gedeeld.

  1. Spelletjes speel je nu eenmaal samen. Neem als voorbeeld deze dierenspellen voor 2-jarigen! Gemaakt om samenspel te oefenen en sociale vaardigheden te verbeteren. Deze spellen zijn vermakelijk, verlopen vlot en hebben geen ingewikkelde regels.
  2. Samen plaatjes bij elkaar zoeken tijdens een geheugenspel, dit wil aardig lukken! Het juiste spelthema zorgt ervoor dat de aandacht langer vastgehouden wordt.
  3. Met een 2+ puzzel is jouw tweejarige wel even zoet. Houd je wel je aandacht erbij kleine puzzelaar? De afleiding zit namelijk in een klein hoekje. Of de puzzel samen met een ander kindje wordt opgelost? Ehm laten we zeggen dat dit een interessant solospel is wat naast elkaar plaatsvindt.
  4. Tijdens elke leeftijd wordt er met poppen gespeeld. Misschien zie je jouw papa of mama zelfs een broertje of zusje verzorgen, waardoor je meekrijgt wat hierbij komt kijken. Zachte knuffelpoppen zijn al vanaf de geboorte geschikt. Jouw kleintje speelt meer dan graag met het allereerste vriend(innet)je! Fantasierijke rollenspellen komen over 1 tot 2 jaar tot uiting.
  5. Wist je dat kindjes ontzettend veel leren van verhalen die voorgelezen worden? Door middel van voorleesboeken maken ze kennis met verschillende typetjes en leren ze bijvoorbeeld al vroeg dat ‘een bakker brood bakt’ en ‘een prins(es) in een kasteel woont’. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van toekomstige rollenspellen.

3 jaar: we komen al dichterbij elkaar

Kindjes vanaf 3 jaar zoeken meer toenadering tot elkaar, dit komt vooral doordat zij graag met hetzelfde speelgoed willen spelen. Opgaan in het verhaal van een ander lukt steeds beter. Ze hebben steeds meer aandacht voor korte spelletjes met eenvoudige regels. Zo weten ze wat er van hen verwacht wordt. Op je beurt wachten, rekening houden met een ander en omgaan met winst of verlies… wat goed dat je je daarin ontwikkelt!

  1. Een mooie manier om spelontwikkeling te bevorderen, zijn de verschillende balans- en bouwspellen. Behalve lachen, gieren, brullen, komt er ook een stukje behendigheid bij kijken.
  2. Als 3-jarige ken je al veel verhalen. Deze komen tot uiting in jouw eigen fantasiespel. Ze weten de weg in eigen keuken, achter eigen werkbank en snappen hoe een poppenhuis ingedeeld moet worden. Met slechts één onderdeel uit een soortgelijke ruimte, weten zij zich ook wel raad.
  3. Puzzelen blijft leuk! Kies een puzzel met iets meer uitdaging, zoals de 3+ puzzels. Wie weet mag dat andere kindje ook wel een stukje aanleggen…

4 jaar: met plezier spelen we met elkaar

Kindjes van 4 jaar kiezen bewust voor spelletjes waar ze een ander bij nodig hebben. Doordat ze beter beseffen dat anderen ook gevoelens hebben, houden ze meer rekening met elkaar en verloopt een spelletje aanzienlijk beter. Ook gebruiken ze vaker hetzelfde speelgoed en reageren ze duidelijk op elkaar. Samen bouw je namelijk nóg hogere torens en door elkaars fantasierijke werelden aan te vullen, ontstaan de allerleukste rollenspellen! Reactie op jouw actie is tóch wel erg leuk wanneer je ‘winkeltje’ of ‘doktertje’ speelt. Een theekransje is samen nog veel gezelliger, om over spelletjes doen maar niet eens te spreken. 4-jarigen beleven veel plezier aan het samen spelen.

  1. Al het eerder genoemde speelgoed is nog steeds interessant, maar 4-jarigen moeten toch weer iets anders geprikkeld worden. Wat dacht je van het een ringwerpspel? Hier komen wat meer regels bij kijken en kindjes moeten hun aandacht langer vasthouden.
  2. Het klinkt misschien gek in de oren, maar kindjes van 4 hebben al heel wat levenservaring opgedaan. Doordat ze alles om hen heen goed in zich opnemen, hebben rollenspellen inmiddels een duidelijker en uitgebreider verhaal gekregen. Kinderen vullen elkaars fantasiewereld aan en helpen elkaar het spel te verbeteren. Met enkel een theeservies of dokterstas ontstaan al de meest levendige verhalen. Het is dan ook niet moeilijk voor te stellen dat wanneer een 4-jarige bijvoorbeeld een eigen koffiehoek heeft, de fantasie helemaal de vrije loop laat. Zeker wanneer er samen gespeeld wordt!

Spelregels

Ieder kind ontwikkelt zich anders en op eigen tempo. De aangegeven leeftijden worden dan ook vooral als richtlijn gebruikt. Zo zal de één er eerder aan toe zijn om samen te spelen dan de ander. Wanneer kindjes hun speelgoed even niet willen delen, is dit ook oké. ‘Nee’ hoort er ook gewoon bij en het is voor iedereen goed om grenzen aan te geven. Al maakt bovenstaand speelgoed het natuurlijk véél leuker om samen te spelen! Houd deze gedachte vast bij het maken van het verlanglijstje van jouw kleine best-friend-to-be. Ons hart klopt vol verwachting dat er volgend jaar zelfs nóg meer zoete kindjes zullen zijn.